Miért pont a Kutassy díjak?

Számtalan lehetőség létezik, hogy egy versenyszervező megkoronázza a rendezvénye végét. Vannak, akik egész másra fektetik a hangsúlyt, lesz VIP sátor, és éjjelig tartó mulatozás, lesz, aki a verseny pillanataiba, azok versenyszámaiba fektetnek hatalmas energiát és van, aki a díjakra is ügyel. Na persze számtalan versenyszervező van, aki mindenre összpontosít. A Kutassy díjak hatásáról.

 A díj a győztesnek fontos igazán.

Nem kell nagyon messzire mennünk ahhoz, hogy megértsük a díjak lélektani hatását. Abban a pillanatban, amikor valaki megkapja, átveszi, lezárul számára egy korszak. Nem akkor, amikor megtudja, hogy ő teljesített a legjobban, nem is akkor, amikor izgul, majd boldogan tudomásul veszi, dobogós helyezést ért el. Dehogy. Az i-re a pont mindig akkor kerül, amikor átveszik a díjat. Ott, abban a pillanatban megtörténik a visszavonhatatlan. Mert helyezett lett, valahol a dobogó tetőfokán eredményt, kézzel fogható eredményt nyert.

A díj sokak számára másodlagos. Lesz verseny, versenyszám, küzdelem, győztes, eredményhirdetés, boldogság, a díj pedig a legvégén, egyetlen pillanat alatt átadásra kerül és kész. Vége.

Pedig korántsem így van.

Az igazi versenyző tudja, minden díjnak lelke van, amit a győzelem szült. Számtalan versenyzőről tudunk, akik behunyt szemmel, egyetlen érintésből tudják, melyik díjat, melyik versenyen nyerte. És nem, soha nem a győzelem pillanata vésődik bele a tudatba, sokkal inkább az addig megtett út, az önmaga felett aratott győzelem, mely aztán mások megelőzését teszi lehetővé.

Hiszen igazán soha nem a győzelem a fontos. Dehogy.

A hajnali kelés, a rengeteg lemondás, a számtalan önkritika, a határok feszegetése, melyet mindig, minden esetben őrült akaratnak hívunk. Hiszen lássuk be, egyetlen győztes sem mondta még azt, hogy vele ez csak úgy megtörtént. Egyetlen győztes szemében sem látunk meglepettséget, mert nagyon is tudják, hogy az az iszonyatos munka, amit belefektet az edzésekbe, igenis profivá, győztessé tette őt.  

Ami a Kutassy díjak mögött van

Épp ezért különösen fontos a tárgy, a díj, amit alkotok. Mert tudom, mennyi vér és verejték van benne. Mennyi idő, energia, akarat és szorgalom párosul egy-egy ilyen győztes pillanatban. És minden felkérés, minden üzenet, melyet kapok, elismerve a munkám, az az én győzelmem. Hiszen veletek nyerek. Nektek álmodok díjakat, beleképzelve utat, akaratot, startot és persze célszalagot. De lelket a győztes ad neki. 

Korábbi cikkek
valódi győzelemverseny